home Nagyvilág Őrült közlekedési eszközöket terveztek a Hyundai mérnökei!

Őrült közlekedési eszközöket terveztek a Hyundai mérnökei!

Az évek során sorra jelentek meg a meghökkentő közlekedési eszközök: napvilágot látott néhány furcsa és aranyos járgány is, ahol a kabinszerű képződményeket elektromos motorokkal kombinálták. A trend folytatódik…

A Hyundai mérnökei a dél-koreai kutatás-fejlesztési központban bemutattak néhány érdekes koncepciót, melyek az éves tervezői-mérnöki versenyre készültek.

A koncepció azonos: adj a mérnököknek egy kis szabadidőt, hadd használják képességeiket egy kicsit másképp, és cserébe kapsz néhány kreatív és őrült ötletet. A Google híresen jó ezekben a dolgokban, a mérnökök munkaidejük 20 százalékában szabadon tervezhetnek új dolgokat – egy ilyen projekt eredményeként született meg a Gmail, amit felhasználók milliói használnak szerte a világon. A Toyota is rendezett egy bohóckodással teli versenyt a mérnökök számára.

A Hyundai IDEA fesztiváljának 2012-es versenye a jövő mobilitásáról szólt, az itt látható termékek a győztesek között voltak (az járművek végül a 2013-mas fesztivál előtt készültek el). A bemutatott ötletek között szerepelt egy elektromos kerékpár, mely elfér a pótkerék helyén. Ez megoldást jelenthet defekt, vagy motorhiba esetére, vagy ha mondjuk kerékpárral lehet csak folytatni az utat.

Lehullt a lepel egy repülő autóról is, ami leginkább egy kagylóüléssel ellátott mini helikopterre hasonlít.

Repülő autó

Egy elektromos autót is tervezetek, mely propellerek segítségével energiát képes újratermelni, illetve akad még egy ízületekkel ellátott autó, mely könnyedén befér szűk helyekre, illetve lépcsőket is képes megmászni.

autó ízületekkel

Személyes kedvem viszont az E4U “tojásautó”. Első ránézésre a sárga festés miatt Pikachu, a Pokémon rajzfilm kedvelt figurája juthat az eszedbe. A járgánynak szeme is van, az egész “macskaszerű” érzést pedig tovább erősíti az elején lévő két fekete, műanyag panel: ez a fül, a hátsó stabilizátor nyitott állapotban pedig erősen hasonlít az “állat” farkára.

Pokermon autó

Ezt a kis guruló emotikont egy 0,67 lóerős elektromotor hajtja, a végsebessége pedig 24 km/h. Leginkább egy Segway rollerhez hasonlítható a működése, ugyanis a gázadás illetve az irányítás is úgy működik, ha előre, hátra, vagy valamelyik oldalra dől a sofőr.

Ez mind szép és vicces, ám a Hyundai nem kívánja sorozatgyártásba hozni ezeket a járműveket. Nem valószínű tehát, hogy az Accent modell egy drónra fog hasonlítani, vagy a Sonata hátuljából egy farok nőne ki a jövőben.

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.