home Nagyvilág Miért okosabbak azok, akik elnevezik az autójukat és beszélnek hozzá?

Miért okosabbak azok, akik elnevezik az autójukat és beszélnek hozzá?

Gyerekes dolognak tűnik, ám az, hogy beszélsz az autódhoz, nem mindig a teljes megőrülés jele.

Ha azt gondoltad, hogy őrültség lenne az autódhoz beszélni, értékeld újra a helyzetet. A Chicagói Egyetem egyik professzora szerint ugyanis az, hogy valaki elnevezi az autóját, sőt, beszél is hozzá, az intelligencia jelét mutatja.

autó becézés
Semmi rossz nincs abban, hogy emberszámba veszed az autódat

Nicholas Epley, a viselkedéstudományok professzora tanulmányozta ezt a jelenséget, és azt mondta, hogy “ettől is lesznek az emberek különlegesen okosak, talán a legokosabbak a bolygón”.
Az antropomorfizmus, avagy megszemélyesítés egy olyan emberi cselekedet, melynek keretében állatok, növényeket, vagy akár az autónkat emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel.

Epley szerint az emberi elme úgy van beprogramozva, hogy a különböző tárgyakat és dolgokat is élőnek lássa. Az emberek nevet adnak a kocsijuknak, saját személyiségüket rávetítik, szidják, amikor meghibásodik, dicsérik, amikor jól teljesít. Epley úgy véli, hogy ez a kissé talán furcsának tűnő szokás a szociális érzékenység, és az intelligencia ékes bizonyítéka.

“Századokon át úgy tekintettek a megszemélyesítés ezen formájára, mint a butaság, a gyerekes viselkedés mintaképére. Úgy vélték, hogy ha majd tisztán gondolkodó felnőttek leszünk, akkor kinőjük ezt a tendenciát.”

autó személyiség
Gyakran adnak neveket és személyiségjegyeket az autóiknak az emberek

“Ez a meglátás azonban szerencsétlen, és hibás. A másik ember szellemi képességeinek felismerése ugyanazokat a pszichológiai folyamatokat foglalja magában, mint felismerni ugyanezt állatokban, Istenben, vagy akár egy használati tárgyban. Az agyunk legnagyszerűbb képessége ez, nem pedig a butaság jele.”

Szóval legközelebb, ha valaki kigúnyol és röhög rajtad amiatt, hogy te 17 éves korodban elnevezted az autódat, arra az esetre is megvan a visszavágás eszköze. Mondd neki, hogy te csak megszemélyesítést alkalmaztál, vagy antropomorfizáltál, és nézd meg, ki nevet a végén.

Te adtál nevet az autótoknak? Szoktad becézgetni a járgányt, vagy lehordani, ha esetleg cserbenhagy? Írd meg hozzászólás formájában!

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.