home Nagyvilág Kalapács alá került ez az ötvenes évekből származó Citroën 2CV!

Kalapács alá került ez az ötvenes évekből származó Citroën 2CV!

Persze csak képletes értelemben, hiszen csupán elárverezték ezt a legendás kocsit.

A Citroën 2CV minden idők egyik legendás autója, amely ráadásul nagyszerű ár-érték arányáról is híres – ez mondjuk pont nem igaz erre a modellre. A CV Sahara 4×4 forintra átszámítva 22 millió forintért kelt el Monacóban egy május közepén tartott árverésen.

Ez ugyanis egyik annak a 700 modellnek, melyet a Citroën valaha legyártott. Szakértők szerint jelenleg körülbelül 30 modell lehet használható állapotban, ez a tény pedig alaposan felverte az autó kikiáltási árát.

Citroen 2CV

Az eladárverezett modell modell sötétszürke színű, a pótkereket a motorháztetőre szerelték, a napfénytető pedig teljes egészében lenyitható.

Belül egy tágas, de fapados belső tér található, négy szürke és fehér csíkos üléssel, és fehér színű kormánnyal. A klasszikus gazdaságos autó úttörőnek számított a maga idejében, főleg a két darab, egyenként 12 lóerős motornak köszönhetően. Az egyik motor az első kerekek, a másik pedig a hátsó kerekek meghajtásáért felelt. Az ötvenes évek végén ez komoly újításnak számított. Az autó végsebessége egyébként meghaladta a 100 km/h-t.

Az autó eredetileg abból a célból készült, hogy megküzdjön az Észak-Afrikában található francia gyarmatok talajának kihívásaival. Akkoriban nem volt valódi csomagtere a plusz motor miatt, a vételára pedig 715 font (mai árfolyamon 262 ezer forint) volt, ami a sztenderd 2CV árának duplája.

Elárverezték ezt a klasszikus járgányt

 

1962-ben, Algéria függetlenségének kikiáltása után a Citroën lemondott a Sahara névről, így az autó neve maradt 2CV 4×4.

Philip Kantor, az autó árverésre bocsátó Bonhams aukciósház munkatársa elmondta:

„Ezek az autók ritkaságnak számítanak, talán ezért is olyan népszerűek. A 2CV idén ünnepli hetvenedik születésnapját, mi pedig ezzel a különleges darabbal szerettünk volna kedveskedni a rajongóknak.”

69 ezer euróért kelt el ez a Citroen

„Kevesebb, mint 100 modell található meg világszerte, nagyjából 30 van ezek közül használható állapotban. Ez a konkrét modell kiváló állapotban van, köszönhetően a 2015-ben elvégzett teljes körű felújításnak. Reméljük, hogy az autó jó kezekben lesz az új tulajdonosnál is, aki számos kalandot élhet át a volán mögött.”

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.