home Média A top 20 legkülönlegesebb tűzoltóautó a világon

A top 20 legkülönlegesebb tűzoltóautó a világon

A tűzoltóautók természetüknél fogva különlegesek a speciális felszereltségük miatt. Ám ebben a világban is akad néhány kiemelkedő modell.

Mivel mind a 20 tűzoltóautó valami más miatt különleges, ezért nem a teljesítmény, méretek vagy forma alapján, hanem nemes egyszerűséggel betűrend szerint kerültek rendezésre.

1. Bedford Green Goddess

A Bedford RLHZ Önjáró Szivattyú közel sem hangzik annyira csábítóan, mint a „Zöld Istennő”, így nem csoda, hogy a brit hadsereg az utóbbi becenevet részesítette előnyben. Két- és négykerék-meghajtás közül lehetett választani. A 4,9 literes motorral felszerelt gép 1953-ban lépett szolgálatba, és egészen 2004-ig használatban is maradt. Hat tűzoltó, több mint 2000 liter víz szállítására volt alkalmas, végsebessége pedig meghaladta a 100 km/h-t. Szervokormány híján azonban elég nehézkes volt vezetni. Ennek ellenére a Zöld Istennő kitűnő szolgálatot tett például az 1977-es vagy 2002-es tűzoltósztrájk idején is.

Bedford

2. BMW Isetta

Amennyiben a házad lángokban áll, az Isetta nem nyújtana valódi segítséget, hiszen két tűzoltó alig fér el, nem beszélve a felszerelésről. Vontattak vele trélert, pakoltak a tetejére létrákat, így a 250-300 köbcentis motornak komolyan meg kellett feszülnie, hogy elbírja ezt a terhelést. Az Isetta használatának valódi oka az volt, hogy gyorsan odaérjen a tűzeset helyszínére a zsúfolt városi utakon, amíg megérkezik a valódi segítség.

3. BMW R1200 RT

Az Isetta nevű modellhez hasonlóan a BMW R1200 RT Firexpress is azért került szolgálatba, hogy minél gyorsabban meg tudják közelíteni a helyszínt. A végsebessége ugyanis még megpakolva is meghaladta a 140 km/h-t, mely nagyon jól jött zsúfolt városi utakon, vagy bedugult autópályán, természetesen a leállósávban száguldva. A tömlő egészen öt méteres magassági volt képes elérni. Az autó különösen népszerű volt Görögországban.

4. Bronto Skylift

Maga a név is beszédes, rögtön egy olyan tűzoltó-jármű jut az ember eszébe, mely a legmagasabb épületek esetén is kitűnően használható. 112 méteres magasság elérésére képes, így emeleti lakásokban, felhőkarcolókban lévő irodákban keletkező tűzeseteket is tudja kezelni. Különböző alvázon is képes működni. A kimondottan nagy hatótávolsága ellenére a finn tervezésű találmány könnyedén összehajtható kis méretűvé.

5. Brush 5A7-6

Leggyakrabban erdőtüzekhez használják, kiemelkedő tapadással rendelkezik, és mindenen képes átgázolni. Mivel mostoha körülmények között is működnie kell, a külső borítása kifejezetten masszív, így az esetleges lehulló faágak nem veszélyeztetik a tűzoltók testi épségét.

6. Foers Ibex

A brit Foers autógyártó hosszú évek óta, széles kínálattal örvendezteti meg a vásárlókat, melyben helye van az Ibex tűzoltóautónak is. Négy-, illetve hat-kerékmeghajtással is elérhető, mindegyik a Ford 2,4 literes turbódízel motorjával üzemel. A váltó hatsebességes, valamint rendelhető hozzá a cég különleges csörlős rendszere, a legmostohább körülményekhez.

7. Hagglund BV206F

Ugyanazon a hadsereg által is használt járművön alapul, melyet havas, vagy egyébként megközelítetlen terepen vetnek be. A Hagglund BV206 valóban képes mindenen keresztülmenni. Volt 2,8 literes V6-os Ford Capri változat, illetve Rover V8-as is. Manapság ez a svéd csoda leggyakrabban egy hathengeres turbódízel motorral üzemel.

8. Hummer H1

A Hummer H1 kiválóan megfelel a tűzoltóautókkal szemben támasztott elvárásainknak, köszönhetően praktikus méretének, és kitűnő off-road képességeinek. Az Egyesült Államokban különösen a hegyekkel és erdőkkel tarkított területeken népszerű, hiszen könnyedén elbánik akár a futótűzzel is. A hatalmas hátsó rész 2200 liter vizet, és egyéb felszerelést is képes tárolni. Az utasfülkén azonban csak két tűzoltó számára van hely.

 

9. Jaguar XJ6

A Jaguarnak és a silverstone-i versenypályának hosszú és eredményes együttműködése eredményeként remek tűzoltóautók is születtek. Ez a modell egy XJ40 sorozatgyártás előtti példány, melyet 1985 júniusában építettek, bemutatására azonban csak a következő év októberében került sor. 4 literes AJ6 motor, ötsebességes, manuális váltó, kivehető hátsó ülések, hogy elférjen a tűzoltó-felszerelés is.

10. Jaguar S-type

Ha egy gyors reagálású tűzoltóautót akarsz építeni, először egy nagyon gyors szedánra van szükséged. Éppen ezért indult útjára 2006-ban a képen látható gép a Jaguar Special Vehicle Operations garázsából. A 400 lóerős turbófeltöltős V8-as motor érintetlen maradt, belül azonban van egy biztonsági felszereléseket tároló guruló konténer, és egy 90 literes tűzoltókészülék. Ezeken kívül van még négy darab kisebb poroltó is.

11. Jaguar XJR

Nem egy komplex tűzoltóautó, inkább a sebessége, mint tűzoltási képessége miatt értékes. Az 543 lóerős gép ugyanis minden társánál gyorsabban tud megérkezni a tűzesetek helyszínére. A hátsó ülések helyén tűzoltó készülékek, folyadéktárolók találhatóak, a csomagtartóban pedig speciális vágóeszközök vannak. A fejlesztők célja, hogy 2018-ban megdöntsék a szárazföldi sebességrekordot.

12. Jeep CJ

A Jeep messze földön híres CJ modelljét számtalan alkalommal próbálták tűzoltóautóvá átalakítani. Egyik részletesebb volt, mint a másik, sőt a Jeep előrukkolt egy saját fejlesztésű modellel is, melynek hátulján egy olyan plató volt, melyre akár két tűzoltó is fel tudott kapaszkodni. Félretéve a biztonsági problémákat, az autó hatalmas víztankot, poroltókat és létrát volt képes szállítani. Nagyon sok ilyen gép az amerikai hadseregnél teljesített szolgálatot.

13. Land Rover Defender

Aligha meglepő, hogy a Land Rover Defendert ezen a listán található, hiszen mindenféle átalakításon átesett már. Miközben nagyon sok modell külsős cégek alakítottak át tűzoltóautókká, a Land Rover maga is végzett ilyen jellegű feladatokat. Ezek közül néhányat a saját gyárukon belül használtak, ám voltak olyan gépek is, melyek olyan helyekre tudtak behatolni, ahová hétköznapi tűzoltóautók nem.

14. Mercedes-Benz Unimog

Legyen szó sivatagról, vagy őserdőről, a Mercedes Unimog mindenen átgázol a szenzációs off-road tapadásának köszönhetően. Emiatt nagyon sok tűzoltóbrigád választotta útitársául olyan küldetésekben, amikor a lehető legnehezebb körülményekkel kellett megküzdeniük. Ami még jobb, hogy a Mercedes egyenesen a saját gyárából kínál erre a célra alkalmas járműveket, az Unimog mellett az Econic és a Zetros modelleket, így nem kell az átalakításhoz külsős cég segítségét igénybe venni.

15. Oshkosh Striker

Ha valaha azon gondolkodtál, hogy ki gyártja azokat a kizárólag repülőtereken látható hatalmas tűzoltókat, jó eséllyel az Oshkosh háza táján kell keresni a megoldást. A Wisconsinban székelő cég számos terméket kínál, a Striker azonban kiemelkedik a kínálatból. 4X4 és 6×6-os kivitelben is elérhető. Annak érdekében, hogy minél gyorsabban a helyszínre érhessenek vele, az autót egy 647 lóerős, 16,4 literes Scania turbódízel motor hajtja, mely 110 km/h-s végsebességet biztosít.

16. Peugeot H2O Koncepció

Vajon a Peugeot ezzel a géppel szeretett volna betörni a tűzoltóautók piacára? Nem igazán. A 2002-es H2O koncepció inkább csak poén volt, hiszen az autó hidrogénmeghajtással üzemelt, a kipufogóból mindössze tiszta víz távozott. A valódi cél az volt, hogy bemutassák a világnak azt a stílust, melyet később a 207 szupermini képviselt.

17. Range Rover 6-kerekű

Számos átalakítással foglalkozó cég vetette rá magát a projektre, melynek célja a Range Rover 4×4 átalakítása 6×6-tá. A legtöbb tűzoltóautó végül 6×4-es lett. Ezzel a platformmal lehetővé vált az összes felszerelés és plusz súly szállítása, miközben az utastérben is elfért öt tűzoltó. A meghajtásért természetesen a Rover V8-as motorja felel.

18. Rosenbauer Panther

Az Ausztriából származó „párduc” ugyancsak népszerű a reptereken világszerte. Egyszerűen érthető oka van ennek a népszerűségnek: a „párduc” elérhető ugyanis, négy-, hat-, illetve nyolckerekes változatban is, sőt, az összes kerék meghajtással rendelkezik a kiváló tapadás biztosítása érdekében. Válaszd a 8×8-ast, mely 1450 lóerős motorral, 140 km/h-s végsebességgel rendelkezik, és 19 000 liter oltóanyag szállítására képes.

19. Smart

Ha ez az autó megjelenne egy égő háznál, talán azt is gondolhatnád, hogy egy kerti slaggal jobban járnál. Inkább promóciós célból használja a tűzoltóság, az autó tetején azonban így is ott van a kék színű fény illetve a szirénák. A jármű praktikus méretének köszönhetően könnyedén siklik végig zsúfolt városi utakon. A tűzoltásban viszont nem sok hasznát veszik, hiszen egy egyszerű poroltónál többet nem képes szállítani.

20. Volvo XC70

A Volvo komoly hagyománnyal rendelkezik a belső gyártású tűzoltó, valamint mentőautók gyártásában. Kitűnő példa a svéd gyártó gondolkodásmódjára az XC70-es. Fejlesztettek a fékeken és a felfüggesztésen, sokat bír az akkumulátor. A fedélzeten lévő plusz tömeg cipelésére pedig a 230 lóerős D5 turbódízel motor kitűnően alkalmas. Irigylésre méltó továbbá az a tény is, hogy ezekre a gépekre három éve, illetve 200 000 kilométer garanciát is adnak.

Forrás: Autocar

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.