home Hasznos infók Mitől alakul ki erős kötelék az autók iránt valakiben?

Mitől alakul ki erős kötelék az autók iránt valakiben?

Nagyon sok menő autót vásárolhat egy ember élete során, közülük sok csak mondvacsinált indokok miatt kerül a garázsba. Jellemzően azonban a többség csak a legkülönlegesebb darabokhoz kötődik igazán. Miért van ez így?

Ahogy azt a szüleink vagy partnereink gyakran felemlegetik nekünk, a hozzánk hasonló emberek nagyon sok időt szánnak az autóvásárlásra. Kicsit talán függőségnek is nevezhetjük ezt, legalábbis könnyedén láthatják ezt így azok, akik mindezt kívülről szemlélik.

Évről évre, vagy akár hónapról hónapra is lecserélhetjük az autónkat, mert már egyszerűen nem elég izgalmasak számunkra, vagy állandóan csak a baj van velük, vagy csak pusztán csábít bennünket az újdonság ereje. Másrészről viszont találkozunk olyan járgányokkal, amiktől egyszerűen nem tudunk megválni. Hogyan alakul ki ez a vonzalom, mi állhat ennek a hátterében?

Jó móka volt a Berlingóval utazni
Jó móka volt a Berlingóval utazni

Gyakran veszünk autót a mindenkori körülményeinknek megfelelően, megfeledkezve a hosszútávú terveinkről. Sokat szállítasz? Nagyszerű egy pick-up vagy egy V6 diesel estate vásárlására. Állandóan a várost járod, és vágysz egy kis szórakozásra? Egy sportos ferdehátú kell neked. Versenyzéshez támadt kedved? Épp neked való az E46 M3, amit néhány kilométerre az otthonodtól láttál meg.

Ha egy játékban mindig csak ugyanazt a lépést ismétled meg, veszíteni fogsz. Ugyanez az elv igaz egy olyan autó megvásárlására, amire épp az adott pillanatban van szükséged, de hosszú távon nem jó döntés. Hányszor fordul elő, hogy ami most jó, az két év múlva is jó lesz? A tinédzser korszakban és a húszas éveidben gyakorlatilag soha nem éled át ezt az érzést. Változik az életstílusod, a jövedelmed, a prioritásaid. Ezzel együtt pedig az autódat is lecseréled.

A 182-es gyönyörű volt, mint minden 182-es
A 182-es gyönyörű volt, mint minden 182-es

Azért titkon szeretjük mi ezt a körforgást, bármennyire is tönkremegyünk benne anyagilag. Bármilyen indokot ki tudunk találni, ha le akarjuk cserélni az autónkat. Az élvezetet az endorfin, illetve adrenalin-többlet jelenti, amit akkor kapunk, amikor megveszünk valami újat, amire igazán vágytunk. A vásárlás után pedig fürdőzünk az érzésben.
Van azonban az egész mögött valami mélyebb dolog, ami csak nagyon ritkán talál el bennünket. Néhány autó varázsa egy hét, vagy egy hónap alatt elmúlik, elkezdenek előjönni a hibák, és miközben mondogatjuk magunknak, hogy még mindig szeretjük őket, mégis tudjuk, hogy végül el kell adnunk a gépet. Nem szólunk viszont senkinek, amíg meg nem találtuk az utódját.

Egy csendélet a 206 GTI HDI-mről
Egy csendélet a 206 GTI HDI-mről

Ha csak az elmúlt néhány évet nézzük, volt egy Renault Sport Clio 182-es, egy Peugeot 206 GTI HDI, egy MkI Mazda Eunos Roadster, egy különleges Citroen Berlingo, egy Mazda 6 Sport dízel, egy Skoda Fabia vRS és némi kihagyás után egy Honda S2000 típusú autóm.

Ha visszatekintek, akkor a legjobb megoldás minden szempontból az lett volna, ha megtartom a 206-ost. Nagyon jó autó volt, ami sokáig kiszolgált volna. Nem mindig a legésszerűbb döntéseket hozzuk, ha autókról van szó.
De. Alkalomadtán ráakadsz egy olyan autóra, aminél alig várod, hogy újra vezethesd. És ekkor jönnek a fantasztikus indokok. “Ó, csak az asszony küldött egy kis paprikáért”, vagy “Hoppá, csak háromnegyedig van a tank, úgyhogy el kéne mennem a lehető legmesszebb lévő benzinkútra”, vagy ott van még az “Azt hiszem, hallottam valami kopogó hangot az első felfüggesztés felől, megyek egy kört, és meghallgatom, kopog-e még”. Ezekbe az autókba egyszerűen szerelmesek vagyunk.

Veled is volt műr úgy, hogy a legmesszebbi benzinkútra mentél tankolni a városban?

Talán a különleges hang teszi. Az érzés. Talán a sok kiváló kiegészítő. Magával ragad az “enyém vagy” érzés, és máris kialakult egy hosszútávú kapcsolat közted, és az autód között. Tudom, hogy nem vagyok egyedül ezzel az érzéssel. Bevallom férfiasan, vettem néhány olyan autót, aminek körülbelül fél év alatt elmúlt a varázsa. Volt azonban néhány olyan darab, mint a Peugeot 206-os, amit nagyon szerettem, és tovább kellett volna járnom vele.

Jelenleg ezt az Octáviát hajtom
Jelenleg ezt az Octáviát hajtom

Most már vagy három hete járok egy Octavia vRS modellel. Látom az irodám ablakából, és akárhányszor ránézek, az agyam hátsó szegleteiben megjelenik a gondolat, hogy el kéne menni egy körre. Most éppen a rendszámtáblát kéne beállítani, és indulok is rögtön, amint végeztem a melóval.

Volt olyan autód, amihez különleges viszony fűzött? Volt-e esetleg olyan, aminek az eladását ma már bánod? Írd meg kommentben!

Az írás Matt Kimberley nyomán készült.

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.